SVAR PÅ FRÅGA - UTBILDNING

Hej Olivia!

SÅ spännande med utbildning och Stockholm. Skulle inte du kunna skriva ett inlägg kring vilken utbildning du tänkt söka och hur du tänker kring flytt och boende i Stockholm? Skulle verkligen vara intressant att läsa om. Jag går nämligen själv sista året på gymnasiet nu och har länge haft i tankarna att flytta dit, dock får jag hela tiden höra ifrån de i min omgivning att det är bättre att plugga på ett "billigare" ställe och att det är tryggare att välja de klassiska vägaran ingenjör eller ekonom. Vet inte exakt vart jag ville komma med detta, men att läsa att du tänker följa de du själv verkligen vill, är jätteinspirerande!

Kram
Amanda

Heeej!


Alltså först och främst tycker jag verkligen det är viktigt att inför en sådan här sak att tänka; vad är det JAG verkligen vill, inte vad man bör göra, inte vad andra tycker utan vad man själv känner passar bäst för en själv. Gymnasiet och allt sådant är ju lite försmak inför ett val som detta, men med val av universitet blir det ändå i de flesta fall att du flyttar till en ny stad, du utbildar dig till det du ska göra i framtiden och du spenderar +/- 3-5 år på att läsa till det som ska ge grunden för din framtid. Och någonstans där sätter man ju prägeln hur man vill styra sitt egna liv. Jag ser detta som en tid som ska vara extremt rolig och en stor del av ens "vuxna ungdom" samtidigt som man utbildar sig, och för mig att då bara beta av detta så snabbt som möjligt eller plugga i Göteborg eller valt en stad där det är lätt att komma in etc etc, det hade inte varit något för mig. Då det känns det som jag hade kastat bort något som hade varit extremt rolig och växande period för mig jag inte tror jag hade fått om jag pluggat i min hemstad, Göteborg där jag redan är trygg och har kompisar etc. Men det är hur jag känner för min del.

Min plan är att läsa ekonomi i Stockholm, kände väl redan innan gymnasiet att jag sökte till ekonomi redan då för att de ämnena intresserade mig som mest. Och nu i efterhand var det ju så, favoriterna var verkligen alla ekonomiämnen så det känns rätt självklart. NU efter gymnasiet har jag ju jobbat med finans och även med sociala medier som är just marknadsföring, och båda dem är något jag hade kunnat tänka mig läsa vidare inom, så just fördjupning sedan har jag inte riktigt klart för mig. Men ekonomi i sig känns som en bra grund i och med att jag vill åt det hållet men inte har klart för mig exakt yrke eller liknande känns det valet rätt för mig.

MEN som sagt välj inte något sådant bara för att, känn efter själv vilket håll du dras åt. Om det är juridik, ingenjör, arkitekt, designer etc etc. Vad intresserar dig? Och när du någonstans benat ut allt lite kan du kolla upp mer noggrant vad som finns inom dessa utbildningar.

Till att välja stad och att det blev just Stockholm för mig började jag nog känna i samband med att min syster flyttade dit. Spenderade många helger där som inte var med hela familjen utan på ett mindre turistigt sätt och mer hänga med kompisar och vara som man "bor " i staden. Det fick mig att få upp ögonen för Stockholm. Älskade bara känslan av allt och pulsen så då kände jag väl att jag gärna hade flyttat upp någon gång.


Sen att jag ville plugga där började jag tänka efter gymnasiet, kände att ekonomi skulle det nog bli och då var det Stockholm och Lund som lockade. Men något fick mig att dra mer mot Stockholm då allt med den typen av studentstad Lund är inte riktigt kändes rätt. Kände mig klar med den typen av fester och allt sånt efter gymnasiet.

Välj stad efter vad du dras till! Städer som Lund, Uppsala, Linköping är ju mer studentstäder där allt är uppbyggt kring universiteten. Medan Stockholm är mindre sådant även fast man säkert själv väljer hur mycket man vill involvera sig.

Att man ska bo i samma stad som denna tjorv är man ju lagom glad för också hihi <3

Till boende är det självklart väldigt mycket svårare i vissa städer, som Stockholm. Men jag tror att om man verkligen vill och anstränger sig så löser sig allt sådant på vägen. Gå med i grupper på Facebook kring boenden, sätt upp dig på alla olika köer som finns till olika hyresrätter och sök runt aktivt.

Jag tycker bara, gå DIN väg, välj det du vill göra och strunta för en gångs skull i omgivning, ideal och vad andra tycker. Nu har du äntligen verkligen valet att göra som du själv vill, och hur du vill utforma din framtid, som DU ska leva i. Och börja plugga när det känns rätt, hetsa inte in i något direkt utan låt det gå lite tid, känn efter och tänk efter tycker jag.


OCH man behöver inte plugga heller, så känner man att det absolut inte är något för en vill jag inte hetsa till det heller. Min syster har inte pluggat och byggt upp allt det hon har helt själv, och det inspirerar mig om något, att det går att satsa utan alla dessa förutsättningarna, trots att jag ändå känner för att studera. Satsa på din egen känsla och försök gå din väg som du utformar.

Hoppas ni fick lite inspiration eller lite nya sätt att tänka på saker, kram <3

Gillar

Kommentarer

LIKNANDE INLÄGG