JAG ÄR EN FEMINIST

Skrev denna skol inlämningen för ett tag sedan och kände att den var värd att publicera här då jag tycker att ämnet är mer aktuellt än någonsin, att folk fortfarande är rädda för att kalla sig feminister för att de ska vara något slags skällsord. För många (som tur är) så är det de mest självklara i världen men för minst lika många så är det inte de och därför vill jag ta upp det. För i slutändan känner jag mest, har vi inte kommit längre än så?

Jag är en feminist eftersom att jag är för jämställdhet. En värld där kvinnor ska ha samma förutsättningar som män. Jag förstår ej hur man inte kan vilja att kvinnor och män får samma lön för samma utbildning eller att kvinnor och män bemöts på samma sätt i samhället? För det är så vårt samhälle ser ut idag och det behöver förändras.

Feminism är något så extremt viktigt, något vårt samhälle behöver för att vi ska kunna nå den punkt där alla har samma rättigheter oavsett kön. Kvinnan är de kön som alltid varit förtryckt i samhället och fortfarande är och det förstår vem som helst att så borde det inte vara. För feminismen handlar inte om att män ska få skit och istället bli de förtryckta utan att vi alla istället borde ligga på en jämn nivå, där alla oavsett kön borde bli behandlade på samma sätt. Det förekommer ofta att män tar illa upp om man tar upp feminism just för att det för en gångs skull blir kvinnor som blir uppmärksammade. Sjävklart finns det män som också blir illa behandlade, utsätts för olika svårigheter och ojämställdhet men det viktiga är då att förstå att det är inte män som under hundratals år blivit förtryckta, nedvärderade och utsatta för alla dessa svårigheter kvinnor ständigt får stå ut med och det är därför fokusen ligger på just kvinnan. Men ändå så möts man av människor som inte håller med om det mest självklara i världen.

Dagligen så möts man av kommentarer att du borde vara tacksam för att du lever i Sverige eftersom vi har det så bra, att här är allt jätte jämställt och här får kvinnor samma förutsättningar som män. Men det är fel, för Sverige är så långt ifrån det. För det är inte jämställt här, inte alls. Men bara för att vi kommit en bit på vägen borde då alla kvinnor sluta kämpa för våra rättigheter? Det är exakt det vi inte bör utan istället få oss till att fortsätta kämpa.

Att vårt ”perfekta lilla land” inte är så jämställt är inget påhitt då,

-Medellönen år 2012 för kvinnor var ungefär 18% lägre än männens lön i Sverige.

-År 2013 var 98% av de som misstänkts för sexualbrott män.

-I kvinnodominerade yrken är medellönen i allmänhet lägre än mansdominerade yrken.

Hur kan detta på något sätt vara acceptabelt, vart ligger logiken i det hela om du får lägre lön bara pågrund av att du råkar födas som kvinna? Eller att hela 98% av alla sexualbrott är utförda av män, är inte det en tillräckligt tydlig varningsklocka att något måste förändrats, att vi inte kan fortsätta i denna riktning.

Självklart finns det extremister som det finns extremister inom alla olika slags kategorier, de personer som tar grundtanken till en extrem nivå där de t.e.x anser att kvinnor bör sluta raka armhålorna och leva exakt på samma sätt som män för att kunna kalla sig feminister. Många väljer just att inte titulera sig som feminist pågrund av att de tror att man måste sluta sminka sig, sluta raka armhålorna eller börja att hata på män för att anses som en feminist. Men så är det inte, det är inte de feminism går ut på. Feminism handlar om att göra kvinnan lika mycket värd som mannen, för i dagsläget är hon inte det. Du bör vara stolt att kalla dig feminist för det finns ingen titel som bär mer värdighet än den oavsett ung, gammal, kille, tjej och allt däremellan.

Slutligen så är feminismen så viktig för alla yngre där ute, ungdomar som lätt kan få en fel bild av hur det borde vara och hur man borde bete sig enligt samhällets normer. Människor som inte växer upp i en familj där det finns en tydlig bild av vad som är rätt och fel behöver kunskap om feminism, vad det faktiskt innebär. Bara ett exempel på hur det kan gå fel till är att det i dagsläget är mer okej för en kille att ligga runt och hålla på med massa tjejer medan en tjej får skällsord efter sig om hon ens rör en kille, det är oacceptabelt och det är fan inte okej. Det är små saker som dessa som tillsammans blir så stort och tillsammans gör feminismen så himla nödvändig.

För jag är inte feminist för att jag hatar män, eller för att jag tycker att något kön ska ha mer rättigheter än något annat. Jag vill bara att kvinnor inte längre ständigt ska få stå ut med denna kamp och jag vill inte längre behöva förklara mig som feminist för det borde vara något självklart. Något självklart att alla människor är lika mycket värda och borde bli behandlade på samma sätt, och tills dess kommer jag aldrig sluta kämpa för att vi ska nå dit, och det borde inte du heller, man som kvinna.

Gillar

Kommentarer

elinskoglund
elinskoglund ,
Go girl ❤️ Du är min förebild!
nouw.com/elinskoglund
Andreas
,

Varför måste det finnas en titel på något som är så självklart? Kan vi inte bara köra med termen "sunt förnuft", och de som inte håller med är helt enkelt dumma i huvudet? För mig är det en självklarhet att alla, oavsett kön, hudfärg, politisk åsikt, etc etc, ska behandlas på samma sätt och med samma förutsättningar. Jag vill inte behöva kallas något speciellt bara för det. Och ja – vi är många som uppfattar ordet "feminist" som något negativt. Sannolikt beror det på den bakgrund man har. Summa summarum: Att vi alla måste kalla oss något speciellt bara för att vi tror på jämställdhet, det är lika dumt som att tycka att kvinnor borde tjäna mindre än män. /IMHO

wille
,

anledningen till att feminister har fått dåligt rykte är att många feminister är Sverige-hatare, manshatare och vill upplösa allt Sverige är och står för så snabbt som möjligt, samtidigt som de vurmar för talibanerna.. År 1950 var det 350 anmälda våldtäkter enligt polisens statistik, nu är det uppe på ca 7000/år (20 gånger mer = 2000% mer).. Går det mot ett jämställt samhälle? knappast. Kommer de feminister som vill upplösa Sverige få sin vilja igenom? ja

det går bakåt..
,

8 procent av de våldtäkter som har handlagts av myndigheter under det första halvåret 2017 har klarats upp:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fa-valdtakter-uppklarade-hittills-2017


Anmälda våldtäkter ökade med 10 procent förra året:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anmalda-valdtakter-okade-med-tio-procent-forra-aret

LIKNANDE INLÄGG